måndag 5 november 2007

Ladette to Lady

Tittar på tv och ser ett program som heter Ladette to Lady. Ett program som handlar om att göra engelska "pojkflickor" till riktiga damer. De ska lära sig tala ordentligt. klä sig ordentligt, gå ordentligt, laga mat och så många andra saker.
Ett helt sjukt program enligt mig. Jag hatar tanken att man på 2000 talet inte kan låta var och en vara sin egen individ och att man fortfarande vill behålla könsrollerna. Där en tjej ska vara tjej och en kille ska vara kille utifrån de normer som samhället skapar. Normer som gör att kraven på oss som människor blir så höga att många inte klarar av dem. Jag skulle inte säga att jag är den där tjejen som lever upp till den kvinnliga normen. Men det finns säkert de som skulle säga att jag gör det. Och jag vill inte heller vara den där tjejen som älskar rosa, älskar att laga mat, är den som sköter om hemmet och allt vad den kvinnliga normen innehåller.

När ska samhället visa att det hinner med människors förändring? För allt är inte lika inrutat som det varit tidigare. Kvinnan har börjar frigöra sig och börjat klara sig och stå på egna ben. En kvinna är inte i dag beroende av en man men samhället vill inte riktigt förstå det.

Att program som LADETTE TO LADY fortfaramde får visas och att man ens vill göra ett sådant program är väl att dölja sanningen? Sanningen om kvinnans frigörelse och människans sociala utveckling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Programmet förändrade också en del av tjejernas liv till det bättre.Tänk på det också.Visst, skolan är extrem och gammaldags,men vem har sagt att gammaldags ALLTID är dålit?Det är klart att man ska sträva framåt men ibland kan det vara bra att blicka tillbaka och lära sig något.De här tjejerna var ohyffsade,drack kopiösa mängder alkohol,låg med allt och alla och var allmänt jobbiga.Säger inte att endast män får ligga med hur många de vill och supa,de borde kanske ha ett sånt här program för killar också.En del av tjerna var där för att vara med i tv och ha kul,medan andra verkligen ville ändra sig.Okej,att göra fina blomstersaker kanske ine förändrar någåns livsstil,men eftersom de här tjejerna var så extrema så behövdes nog något extremt som motpart.Och om det inte var extremt hade det inte blivit något vidare program.En del av de här tjejerna kom tillbaka i ett senare program och var verkligen glada över att de hade varit med i programmet,eftersom deras liv hade förändrats.Det är bra att alla är individer,att få vara sig själva,men det gäller också att utveckla sig själv till någon bättre,och få en mer positiv syn på livet.Och om en töntig skola ingick i den utvecklingen,then so what?Själv tycker jag om den kvinnliga normen,älskar att laga mat,sköta hemmet och rosa är min favoritfärg.Tjejer kan göra kick ass karriär i samhället,men de kan göra det i högklackat,kjol,välvårdat språk och raka ryggar.