onsdag 29 augusti 2007

More from Manila...

Idag vaknade jag innan klockan ens hade ringt. Duschade i en dusch med droppar istallet for sprut. (Dagens I-lands problem.) Men det ar himla svart att skolja haret som ar fullt med balsam om det inte ar lite fart pa stralen.

Gick sedan ner och at frukost. Det blev toast med butter and jam. En omelett med ost och lite bacon. En helt ok frukost, men imorgon blir det nog havregrynsgrot. Kanns mer mattande.

09.45 bar det ivag till AKBAYANs hogkvarter har i Manila. Ett ratt fint hus med fin planlosning iaf. Dar skulle vart forsta mote hallas. Vi fick traffa "Etta" En kvinna som suttit i parlamentet for AKBAYAN, men som nu blev tvungen att avga nar de forlorade platser i valet 2007. En otroligt glodande dam. Vi fick lyssna pa henne nar hon berattade om valet och om vad de larde sig genom forlusten. Har kommer nagra viktigta punkter. (for manga kanske gamla, for vissa nya)

- Partiet maste organisera och mobilisera sin rostbas och se till att de rostar.
- Alla i partiet maste gora sin laxa och grava djupare for en battre analys.
- och det ar otroligt viktigt med en lokal forankring.

"Etta" pratade ocksa om myglet kring valet. Alla roster,inte bara AKBAYANs, raknades inte. De "tappades" bort i systemet. Dagen innan valet avslojades det att manga valjare blivit mutade till att rosta pa det sittande regeringspartiet. Da kan man genast se en likhet med Sverige dar Moderaterna lovade guld och grona angar. Man skulle fa mer i planboken och de skulle vara det nya arbetarpartiet. Nu ett ar efter valet ser vi resultatet och manga har nu konstaterat att det var Bull shit!

Hon berattade ocksa om hur USA bygger upp en militarbas har pa filippinerna. Men det doljs genom att kalla det for "Medical and dental helthcare center". Detta for att dte ska lata bra hos manniskorna.

Att den sittande regeringen har motarbetar sitt land ar latt att forsta nar det tror att en losning for att bekampa fattigdom ar att lata andra lander komma hit och oppna gruvor. Det skulle vara battre om man har i landet utbildade personal och lata lokala foretag oppna gruvorna istallet. Pa sa satt skulle mer av tillgangarna ga till landet och inte till en rik, vit mans ficka. Som inte bryr sig om landet, utan om vinst.

Vi diskuterade ocksa utbildning och den hoga arbetslosheten.
Har i Filippinerna ar det 51% som gar i grundskolan.

Sager vi att det ar 10 st... sa gar..

6 st fardigt med godkanda betyg.

av de 6 gar

4st vidare till gymnasiet

av de 4 gar

2st vidare till college/university

Det ar helt sjuka siffror.

Av de som borjar College/university ar det 25% som hoppar av.

Angaende lararnas situation ar det mycket allvarligt. Landet saknar ca 10-13 000 larare. Lararna pa grundskolan har ca 44 elever/klass och manga klassrum ar inte storre an 15 kvadratmeter. "Etta" har lagt ett forslag om att lararna ska fa risktillagg for sitt yrke. Ofta ar det hemska forhallanden de maste dras med. Skolan de undervisar i kanligga hogt upp pa ett berg och lararen maste da passera klippor, vattendrag,knappt framkomlig terrang. Och detta pa ryggen av en hast! Tyvarr haller inte regeringspartiet med, men hon har lagt in sitt veto.

"Etta" sager att den storsta malgruppen for AKBAYAN under nasta val ar studenter och unga. Och de maste na folket innan innan de blir korrupterade.

Enligt en undersokning har i Filippinerna,ang. ungas framtid ser det morkt ut. Storre delen av de unga vill emigrera fran landet. framst till USA och Mellanostern. De utbildar sig till sjukskoterskor och sen flyttar de for att tjana pengar och det ar inte manga som valjer att flytta tillbaka.

(Kan liknas med Sverige till stor del nar manga valjer att flytta fran landsbyggden in till de stora staderna for de tror att graset ar gronare pa andra sidan)

10% av den Filippinska befolkningen har emigrerat.
(Liknar Sverige nar 1/3 emigrerade till USA under slutet av 1800- och borjan av 1900-talet)

Under det har motet larde jag mig en hel del om den Filippinska politiken och dess funktion. Och "Etta" ar en grym forebild for manga unga Filippiner.

Efter 2 intensiva timmar var det dags for LUNCH! En god sadan med flask och ris och farsk frukt.

Sen satt vi med Percy och gick igenom vart program for vistelsen har nere. Ett spackat men intressant program.

Kl 13.00 startade vart nasta mote med AKBAYAN EXECOM. Dvs AKBAYANs VU.
Ett intressant mote dar mycket redan hade sagts av "Etta". Darfor orkar jag inte skriva mer om det just nu.

Vi hade kl 16.00 ett mote med The People's House. Dar vi fick information om folkets hus har i Manila som vi varit med och sponsrat. Men nu var jag valdigt trott efter en hel dag av koncentration for att forsta engelskan.

Senare under kvallen/eftermiddagen traffade vi AKBAYAN YOUTH. En trevlig traff med trevliga manniskor. Dar vi mest gick igenom programmet en gang till.

Dar efter foljde de med till ett SUPER MALL for lite shopping. Hittade lite smasaker men vantar till nasta tillfalle for att shoppa mer!

Imorgon aker vi till Laguna, en provins har pa den storsta on i Filippinerna. Ska bli spannande och forhoppningsvis hinner jag blogga lite imorgon ocksa.

Men nu ska jag sova. Det ar sent har.

Ha det bra! Take care!

Ps. Madde lite daligt nar jag handlade nattmat pa McDonalds och nar jag kom ut kom det barn som tiggde pengar men jag gick bara forbi. Men vi har fatt order om att inte ge barnen nagot. Ds.

Inga kommentarer: