onsdag 15 augusti 2007

Vi bör lära av historien...

Läser just nu en bok som vi fick i samband med kongressen. Boken handlar om SSU och dess 90 år i rampljuset. Har dock inte hunnit speciellt långt, men det är mycket som man redan nu funderar över och tänker på.

Väldigt intressant att läsa om vikten av att vara lojalt mot partiet. Intressant att läsa om diskussionerna hur vida man skulle vara försvarsnihilister eller ej. Och läsa om de konflikter och åsiktsolikheter som sorterade in förbundet i olika riktningar.

Och det är jävligt intressant att läsa om alla dessa MÄN! Män, Män, Män (ironi)
Klart att det bara var män med i bilden. Kvinnorna fick ju inte ens rösta. Så hur skulle kvinnorna kunna tillföra historien något? När en kvinna på den tiden inte vara mer än en slav som skulle passa upp på mannen hela tiden. En hel del recept och städtips fick man kanske ut från det. Men nog hade jag hellre sett kvinnans frihet och delaktighet gå före receptet på köttsoppa med klimp.

Men trots allt..

Är det kanske ändå bra att titta tillbaka i historien. Den har nog en hel del att lära oss. Kan man historien så bör man inte begå dess misstag. Då bör det vara enklare att förutse skadan och åtgärda den innan skadan är skedd. Kanske kan historien få oss att öppna ögonen en liten bit till. Få oss att ta in det där lilla extra under en föreläsning eller en debatt. Få oss att inse att vi bara har den värld vi lever i och SSU som ett lån. Vi måste se till att lämna efter oss något som inte är trasigt och eländigt. Vi måste lämna ifrån oss en värld som klarar av oss människor. En värld som inte ständigt hotas beroende på vad vi människor väljer att göra eller inte göra. En värld som trots sin ålder klarar av att leva i många hundra år till.

Vi måste också lämna ifrån oss ett SSU som är enat. Inte ett SSU där 90 åriga konflikter fortfarande finns kvar. Vi måste lämna ifrån oss ett SSU som är starkare än tidigare och ett SSU som strävar för att gå mot samma håll. Självklart måste vi vara partiet lojalt. Men vi måste också stå för de ungas röster och vara en lite mer radikal rörelse än partiet. För många av de beslut som fattas i riksdagen kommer i grunden från oss unga människor i SSU. Det visar att när vi i SSU går tillsammans, mot samma håll, så blir vi en otrolig kraft som inte många orkar stå emot. Och det är genom våra viljor som vi kan förändra! Och det är upp till oss att lämna över SSU och världen i ett bättre skick än vad vi fick dem i!

Inga kommentarer: