torsdag 30 augusti 2007

Visit in Laguna Victoria, Philippines!

Borjade dagen med en redig frukost. Havregrynsgrot, toast och juice. Lika gott som hemma.
Blev lite overvantad nar Angie inte dok upp vid 08.00. Det drojde nastan tills kl 08.45.

Vi satt oss i var egna minibuss och borjade en tre timmar lang resa ner till en provins soder om Manila/Quezon City, den kallades Laguna Victoria. Dar skulle vi traffa de lokala AKBAYAN YOUTH Manniskorna.

Resan dit var valdigt givande. Man sag hela tiden kontrasten mellan fattig och rik. En sekund kunde du se en skyskrapa och nasta stund sag du ruckel som inte ar vardigt boeende aven for de fattiga. Det vara stora reklamskyltar for att symbolisera konsumtion och kapitalism, nar man nasta stund undrade vilka som hade rad att kopa det.

Jollibee, Mc Donalds, KFC fanns overallt. Stora snabbmatskedjor, placerade i varje gathorn.

Det marktes ocksa i luften nar du kommit ut mer pa landet. Antligen kunde du se en glimt av solen och inte bara moln av avgaser. Man kunde kanna skillnaden och det var skont att andas relativt ren luft ett tag, Landsbyggden var otroligt vacker. Fina stora landskap och risfalt som spred sig i langa strackor. Exotiska trad och ett och annat hus.

Framme i Laguna Victoria traffade vi de lokala ungdomarna. Motet var lite stelt i borjan men det gav med sig allt eftersom. Vi bjods pa lunch, anka, flask och ris med goda saser och efter lunchen gjorde vi ett besok pa en arbetsplats.

Vi besokte en ank farm. Agaren hade kom fran sverige, hade bott i danmark och jobbade tidigare som sjoman. Han hade under sin tid som sjoman traffat en filippinska som sedan blev hans fru. Han flyttade hit till Filippinerna for 15 ar sedan for att starta farmen tillsammans med frun. De har hunnit fa tre barn, den aldsta 15 och den yngsta 7. Nasta ar har de planer pa att skicka den aldsta dottern till Sverige, detta pga det farliga laget har i Filippinerna. Det finns mycket att saga om den har mannen Tonni. Han var valdigt speciell. Men inget som jag vagar skriva har efter som att han kanske kan hitta mig har pa bloggen. Det ar saker som jag kommer beratta om nar jag kommer hem.

Vi akte efter vart besok pa farmen till deras kommun hus. Dar traffade vi sekreteraren och mannen som stod pa 1: plats pa listan till kommunfullmaktige i Laguna Victoria. Ett kort mote dar bara det viktigaste blev sagt. Vi fick veta att dar har man mote varje vecka med kommunfullmaktige.

Vi akte vidare fo att titta lite pa en annan by. Dar fick vi se en valdigt gammal katolsk kyrka. En vacker kyrka. Vi at lite middag, en tradionell ratt som jag tyvarr glomt namnet pa. Men gott var det.

Pa vagen hem stannade vi till pa en gard dar man gjorde vin av kokosnotter. Vi fick smaka och efter det skulle inte jag kalla det vin. Det smakade ren sprit! Inte alls gott. Vi stannade ocksa pa en affar som salde lite mer tradionella saker. Synd bara att man inte far ta med sig allt for mycket tillbaka till Sverige. For dar hittade jag massor som jag egentligen ville kopa.

Innan vi skulle bege oss tillbaka till Quezon city/Manila stannade vi till hemma hos en man som akt med oss under dagen. Han bodde i ett valdigt fint och stort hus som var relativt valgjort. Dar satt vi och pratade lite och at lite snacks.
Sen begav det sig tillbaka mot Manila och vart hotell.

Under dagen har vi ocksa hunnit med att prata om de lokala problem som de stoter pa. Vi pratade om hur man kunde fa unga manniskor att engagera sig ovh viljan att organisera sig. De namnde lite om deras lokala val som halls i slutet av oktober och lite on kampanjen de ska driva infor valet. Valdigt intressant mote!



Lite andra sma saker..

Jag har aldrig hukat sa manga ganger nar jag gott pa toaletten som nu. Det ar nog inte meningen att man ska sitta ner. Sen saknar nastan alla toaletter papper och spolfunktion finns inte. Sa det gar inte att skita heller. Man far halla sig hela dagen tills man ar tillbaka pa hotellet. Och ibland ar det riktigt svart.

Nar man aker runt i minibussen, med fonsterna oppna, kanner man sig som en apa i bur. Folk stannar upp och tittar. Men de ler mot en och man ler tillbaka. Sa det ar inte som kanslan nar man ar i tex Turkiet och man hellst av allt skulle vilja sjunka genom jorden. Det ar en annan typ av kansla har. En vanligare kansla. Mer karleksfull.

Sen anvander man inte kniv nar man ater. Man har sked och gaffel till allt. Det ar svart att ata nar man inte klarar av att dela kottet. Men vi lar oss!

Imorgon blir det besok i Metro Manila. Vi ska besoka lite slummomraden och ett museum samt titta i de fina finansdistrikten. Sa dagen imorgon fylls med annu fler och tydligare kontraster an vad vi hittills sett. Spannande men samtidigt lite skrammande.

Nu ar det sova som galler!

Ingat- Filippinskt ord for TAKE CARE!

2 kommentarer:

Wildabebin och pappan sa...

Hej!

Roligt att få följa er resa och upplevelser fast man sitter på andra sidan jorden. Ha riktigt bra dagar och hälsa alla!

Anonym sa...

Hej Ida! Kul och intressant blogg att läsa, när jag äntligen fann den. Siv-Inger